Viden om Allergi Pollenallergi

Har du krydsreaktioner?

Hvis du har allergi over for én type pollen, kan du også reagere på andre pollentyper eller særlige fødevarer – det kaldes en krydsreaktion.

Publiceret 22/10 2021

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Hvis du har pollenallergi, kan du både krydsreagere med andre pollentyper eller nogle typer fødevarer. Det er ikke alle, der oplever krydsreaktioner.

Krydsreaktioner med andre pollentyper

Det er udbredt, at personer med allergi over for pollen fra træer, reagerer på pollen fra flere forskellige træer – oftest inden for den samme botaniske familie.

Årsagen er, at pollen fra træer i samme familie indeholder allergener, der ligner hinanden. Derfor kan kroppen ikke kende forskel på dem. Det gælder blandt andet for birkefamilien, hvor birk, el, hassel og avnbøg hører til, og for bøgefamilien med bøg, eg og kastanje. Det betyder, at du kan opleve, at dine symptomer optræder på tidspunkter, du ikke forventer.

Pollen fra disse planter kan være årsag til krydsreaktioner:

Krydsreaktioner med fødevarer

Hvis man har pollenallergi, kan man opleve, at få allergiske symptomer, hvis man spiser visse frugter, grøntsager, nødder eller krydderier.

Hvis du har allergi over for fx birkepollen, kan du opleve at få symptomer, når du spiser blandt andet æbler eller hasselnødder. Årsagen er, at kroppen ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i maden.

krydsreaktioner pollen fødevarer

Læs mere om pollenallergi og fødevarer

Symptomer

De mest almindelige symptomer ved en krydsreaktion med fødevarer er kløe og lettere hævelse på læberne og i munden og svælget ved indtagelse. Nogle oplever, at det klør helt ud i ørerne.

Se en liste over krydsreaktioner

Det er vigtigt, at du ikke ser listen som en forbudsliste. Får du ikke symptomer, skal du endelig bare spise videre.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året