Viden om Allergi Pollenallergi

Hverdag med pollenallergi

Når det er sæson for pollen, du ikke kan tåle, behøver du formentlig ikke mure dig inde bag lukkede døre og vinduer. Følg vores råd til en god hverdag på trods af pollenallergi, og se om de kan hjælpe til at minimere dine symptomer.

Publiceret 01/09 2021

Ca. 5 min. læsning

Del artikel

Under pollensæsonen er det umuligt at undgå at blive udsat for pollen udendørs.

Det er individuelt, hvor meget pollen der skal til, før man reagerer og mærker symptomer. Der kan også være forskel på, hvornår på døgnet pollen bliver frigivet, og hvor meget der bliver frigivet dagligt. Generelt er der færrest pollen i luften tidligt om morgenen og sent om aftenen.

Du kan følge Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling og holde styr på dine symptomer med Astma-Allergi Danmarks app eller her på vores hjemmeside.

Download appen Dagens Pollental

Generelt er høfebersymptomer på grund af pollen knyttet til ophold udendørs, men pollen, der er kommet ind i boligen, kan også give anledning til symptomer. Også selv om du forsøger at begrænse mængden af pollen i din bolig, vil det for de fleste være nødvendigt med daglig behandling med medicin i sæsonen for at holde symptomerne under kontrol.

Hold dig aktiv i pollensæsonen

Gode råd til udendørs fysisk aktivitet med pollenallergi:

 • Løb gerne i skoven, da træerne kan fungere som et filter. Hvis du er allergisk over for fx birkepollen, bør du undgå birkeskove.
 • Brug en pollenmaske, hvis du cykler, da den filtrerer pollen væk og hjælper med at holde det væk fra luftvejene.
 • Brug solbriller eller cykelbriller ved motion udenfor, da de skærmer for, at pollen kommer ind i øjnene og giver symptomer.
 • Hold dig opdateret med appen Dagens Pollental – her finder du også varslingen for de kommende dage. Den kan hjælpe dig med at planlægge dit medicinindtag og dine udendørsaktiviteter.
 • Gå til lægen, hvis du ikke føler, din medicin giver lindring af dine symptomer, eller hvis du oplever nye symptomer, fx med vejrtrækningen.
 • Har du astma, så husk altid din akutmedicin.
 • Hvis du har astma og synes, at din vejrtrækning bliver påvirket af fysisk aktivitet, så tal med din læge om der skal justeres på din forebyggende astmabehandling.

Gode råd når du er udendørs, eller hvis du har været udendørs

 • Husk altid din medicin.
 • Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.
 • Hvis du har allergi over for udendørs svampesporer, undgå skoven, når det er fugtigt og giver gode kår for de udendørs skimmelsvampesporer.
 • Lad andre slå græsplænen, hvis du har allergi over for græspollen.

Gode råd indendørs

 • Luft ud for at sikre et godt indeklima, men undgå at lufte ud midt på dagen, hvor der er flest pollen i luften.
 • Brug tørreloft, -kælder eller tørretumbler i pollensæsonen, da pollen kan sætte sig i tøj, der bliver tørret udendørs.
 • Gør grundigt rent en gang om ugen for at fjerne pollen, der sidder i støvet.
 • Hvis du har et ventilationsanlæg i din bolig, kan du undersøge, om der kan monteres et pollenfilter. Husk at ventilationsanlægget skal vedligeholdes.

Pollennet

Du kan overveje at montere pollennet foran dine vinduer, som begrænser mængden af pollen i boligen.

Om det vil afhjælpe dine symptomer, afhænger af, hvor mange pollen der må være i luften, før du får symptomer. Der vil altid komme pollen ind i boligen gennem sprækker, med ind i hår og tøj samt, når du åbner døre.

Gode råd i bilen

 • Hold bilens døre, soltag og vinduer lukket.
 • Installér eventuelt et pollenfilter i ventilationsanlægget.
 • Indstil ventilationen på recirkulation.

Hvis du har mange høfebersymptomer, bør du overveje, om du udgør en risiko i trafikken. Du skal selvfølgelig kunne se ud af øjnene, når du færdes i trafikken.

Pollenfilter i bilen

Du kan få installeret et pollenfilter i bilen. Kontakt din bilforhandler og hør nærmere om filtertype, vedligeholdelse og pris.

Som udgangspunkt skal pollenfilteret tilbageholde partikler med en partikelstørrelse over 10 µm. Samtidig skal du være opmærksom på, om pollenfiltret er korrekt installeret og forny det efter anvisningen, så det ikke stopper til.

Der er ikke videnskabelig dokumentation for, at et pollenfilter i bilen giver mennesker med pollenallergi færre symptomer. Men nogle personer har dog glæde af et velfungerende pollenfilter i bilen, fx ved længere køreture.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året