Viden om Astma Astma og hverdagen

Rejse og astma

Du kan som regel tage ud og rejse, selvom du har astma, men forbered dig før afrejse og sørg for, at du har nok medicin med til hele ferien.

Publiceret 16/06 2021

Ca. 5 min. læsning

Del artikel

Inden afrejse er det en god idé at tale med din læge om:

 • Din behandlingsplan.
 • Hvilke faresignaler er tegn på akut forværring af dine symptomer.
 • Hvad du skal gøre i en akut situation.
 • Hvad du skal gøre, hvis din medicin ikke virker som den plejer, eller du får nye symptomer.
 • Om der er forhold, der gør, at du ikke bør rejse.

Hvis du har en rejsepartner, så fortæl gerne at du har astma og informer også om behandlingen, hvis du pludselig får symptomer.

Rejseforsikring

Inden afrejsen du bør altid kontrollere, om du er dækket af en rejsesygeforsikring.

Hvis du rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz, giver det blå EU-sygesikringskort dig ret til samme behandling, som borgerne i det land, du rejser i. Vær opmærksom på, at du er dækket forskelligt afhængigt af, hvor du rejser hen. Hvis du helt vil undgå egenbetaling, bør du tegne en rejseforsikring hos dit forsikringsselskab.

Hvis du rejser uden for EU-land, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz, eller hvis du ønsker yderligere dækning, end hvad du kan få med det blå EU-sygesikringskort, kan du tegne en rejseforsikring hos dit forsikringsselskab.

Dækning af en kronisk eller eksisterende sygdom under en privat forsikring afhænger af de nærmere vilkår af forsikringsaftalen. Du skal derfor kontakte dit forsikringsselskab, hvis du vil være sikker på, hvordan din rejseforsikring dækker, herunder om dit forsikringsselskab kræver forhåndsgodkendelse inden afrejse.

Du skal især være opmærksom på evt. behov for forhåndsgodkendelse, hvis du inden for en periode (den kan være forskellig, men typisk to måneder) før afrejse:

 • Har været indlagt.
 • Har været til læge uden for almindelig kontrol.
 • Har fået ordineret en ændring af din medicin (Fx anden dosering, ophør eller påbegyndelse af ny medicin).
 • Er skrevet op til, henvist til eller er på venteliste til vurdering/behandling

Men det kan også have betydning, hvis du:

 • Ikke har søgt læge, har afslået eller opgivet behandling af en sygdom, selv om du måtte vide eller kunne formode, at sygdommen krævede behandling.
 • Har standset behandling trods lægeligt råd eller fået afslag på behandling.
 • Er udeblevet fra aftalte kontrolbesøg.

Læs mere på borger.dk

Rejseform og feriested

Når du har valgt feriested, så undersøg også, hvor den nærmeste skadestue eller læge er. Så ved du, hvor du skal henvende dig, hvis uheldet er ude.

Overvej, hvordan du bedst muligt undgår irritanter og allergener på ferien. Og sørg altid for at medbringe din anfaldsmedicin, hvis du oplever astmasymptomer

Læs mere om irritanter og astma
Læs mere om allergener og astma

Rejse med fly

Hund og kat må godt komme med op i flyverens kabine, hvis de vejer max 8 kilo inklusive transportboksen. Hvis du lider af slem allergi over for dyr, er det vigtigt, at du på forhånd informerer dit flyselskab om det. På den måde kan du forhåbentlig undgå at blive sidekammerat med en hund eller kat på flyet.

I Københavns lufthavn er det muligt at gå uden om taxfree området.

Se efter Astma-Allergi Danmarks logo til venstre lige efter sikkerhedskontrollen, eller henvend dig til personalet i sikkerhedskontrollen, som kan vise dig en anden - og mindre duftende - rute.

Se oversigtskort her

Feriested

Vær opmærksom på rengøringsstandarden på feriedestinationen, da støv og skidt kan genere dig, hvis du har følsomme luftveje.

Kraftige dufte kan være generende for dig med astma. Forhør dig evt. på feriestedet, om de benytter luftfriskere og skrappe rengøringsmidler.

Sørg for at bestille husdyrfri overnatning, hvis du har allergi overfor dyr.

Medbring eventuelt egen dyne og pude og evt. et husstøvmidetæt madrasbetræk hvis du har allergi over for husstøvmider.

Skiferie

Når du har astma, kan du opleve at få astmasymptomer udløst af den kolde luft i vintermånederne og på skiferien.

Gode råd til skiferie med astma:

 • Sørg for, at din astma er velbehandlet, inden du tager afsted. Måske er det tid til et lægetjek inden afrejse? Medbring en opdateret behandlingsplan fra lægen.
 • Drøft med din læge, om du kan have gavn af at tage anfaldsmedicin 10-15 minutter inden anstrengelse på løjperne for at forebygge astmasymptomer.
 • Tilrettelæg skiløbet med både rolig op- og nedvarmning. Det vil være med til at reducere risikoen for anstrengelsesudløst astma.
 • Træk halstørklædet op over munden, hvis kulden giver dig vejrtrækningssymptomer. Det opvarmer luften en smule, så den ikke irriterer luftvejene i samme grad. Du kan også vælge at benytte en særlig varmemaske.
 • Variér intensiteten med intervaller undervejs i skiløbet, så der både er perioder med anstrengelse og hvile. Det forebygger anstrengelsesudløst astma og giver mulighed for at få kontrol over vejrtrækningen.
 • Husk din anfaldsmedicin, når du er aktiv på løjperne.

Lyt altid til de signaler, som du krop udsender, og vid, hvordan du skal reagere på eventuelle symptomer.

Hvis du jævnligt får symptomer i koldt vejr, så tal med lægen, om du vil have gavn af at få justeret din forebyggende astmabehandling.

Medicin med på rejse

Hold dig opdateret om reglerne for at medbringe medicin hos dit flyselskab og lufthavn.

Du må gerne medbringe flydende medicin i beholdere, der indeholder mere end de tilladte 100 milliliter. Du skal dog være forberedt på, at sikkerhedspersonalet kan forlange bevis for væskens ægthed.

Find information om håndbagage hos Københavns Lufthavn

Enkelte typer medicin står på listen over euforiserende stoffer. De kræver derfor et ”pillepas”, når du rejser i Schengen-området.

Læs mere om reglerne for medicin på rejser

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året