Viden om Astma Astma og hverdagen

Sex og astma

Få et bedre sexliv – tag kontrollen over din astma. Vi giver dig her gode råd til et bedre sexliv med astma.

Publiceret 17/06 2021

Ca. 2 min. læsning

Del artikel

Astmasymptomer kan udløses af fysisk aktivitet og anstrengelse, fx sex. Derudover er luftvejslidelser, som fx astma, kendt for at påvirke sexlysten og evnen negativt. Du kan blive kortåndet, forpustet, kan opleve anstrengelsesudløst astma, og psykologisk kan du opleve lavere selvværd. Men sådan behøver det heldigvis ikke være, selvom du har astma.

Oplever du ofte astmasymptomer i forbindelse med sex, så tal med lægen, om der eventuelt skal justeres på din behandlingsplan.

Tag kontrollen over din astma og få et bedre sexliv med vores gode råd og vejrtrækningsøvelser.

Gode råd til et sexliv uden vejrtrækningsbesvær

  • Rådfør dig med lægen om, hvorvidt det kan være en god idé at tage luftvejsudvidende medicin cirka en halv time før samleje og eventuelt have anfaldsmedicinen inden for rækkevidde under samleje.
  • Sørg for, at rummet er frit for irritanter, som kan udløse astmasymptomer, som fx stearinlys og parfume.
  • Brug vejrtrækningsøvelser til at få kontrol over din vejrtrækning.
  • Vælg de samlejestillinger, som for dig kræver mindst energi, hvis du oplever at du får symptomer (se figur nedenfor)

To gode vejrtrækningsøvelser, hvis du har svær astma

Ånd ind enten med åben mund eller gennem næsen. Når du ånder ud igen, skal det ske med spidse læber, ligesom når du puster et lys ud eller fløjter. Du er længere om at puste luften ud end at ånde ind.

Den anden øvelse er en såkaldt mellemgulvsånding, hvor du trækker vejret "helt ned i maven". Altså en dyb vejrtrækning. Vær opmærksom på, at din mave skal bevæge sig ind og ud, når du trækker vejret. Læg din hånd på maven, så du kan mærke mavens bevægelser. Du starter med at ånde ind enten med åben mund eller gennem næsen. Pust ud med spidse læber, som når du fløjter.

Medlemskab for dig med astma

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året