Viden om Børneeksem

Hverdagen med børneeksem

Der er ofte en sammenhæng mellem sværhedsgraden af et eksem, og hvordan sygdommen påvirker hverdagen.

Publiceret 06/09 2021

Ca. 7 min. læsning

Del artikel

Børneeksem kan fylde meget i hverdagen, hvis enten du selv eller dit barn er ramt af sygdommen. Vi har samlet en række gode råd, som forhåbentligt kan lette hverdagen for dig og din familie.

Læs om:

Den kløende hud

Personer med børneeksem har nedsat kløetærskel. Det betyder, at påvirkninger som normalt føles ubetydelige for rask hud, irriterer eksemhud og igangsætter kløe.

Det er den kløende hud, der generer mest. Kløen starter en ond cirkel, hvor jo mere man klør sig, jo værre bliver eksemet, og jo mere klør det.

Selv helt små børn er i stand til at kradse sig på den kløende hud. Større børn er også generet og kradser sig ofte så meget, at der går hul på huden, som bliver til sår.

Børn med børneeksem er ofte meget urolige, fordi den kløende hud irriterer dem hele tiden.

Søvn og manglende overskud i børnefamilien

Dit barns kløende hud kan være årsag til, at ingen i familien får søvn nok.

Kløe og mangel på søvn kan gøre:

 • At dit barn bliver træt og pjevset, fordi det ikke får sovet ordentligt.
 • At dit barn er uroligt og græder. Når børneeksemet er i udbrud - og især ved infektion - er huden varm, øm og svier.
 • At større børn bliver irritable og ukoncentrerede, når eksemet er i udbrud.
 • At børn i skolealderen har svært ved at komme op om morgenen og koncentrere sig i timerne.

Du kan blive irriteret eller vred på dit barn, som græder og klør sig i en uendelighed. Måske føler du afmagt, når eksemet blusser op igen. Dit barn stritter måske imod under behandlingen, og det kræver stor tålmodighed at bevare den positive stil og det gode humør.

For at lette situationen kan du prøve at:

 • Give dig god tid til den daglige pleje.
 • Sørge for at gøre behandlingen til en hyggestund.
 • Lade barnet selv hjælpe til.
 • Flytte fokus, læs en historie, syng en sang, snak om dagens gang.
 • Lade barnet vide, at det ikke kan gøre for det.

Hvad irriterer huden?

Varme og kulde

Huden kan begynde at klø, hvis man får det for varmt og begynder at svede. Sov i et køligt rum uden træk. Det kan være en fordel med flere tynde lag tøj, så der er mulighed for at tage tøj af hvis det bliver for varmt.

Koldt vejr kan forværre eksem. Specielt når du cykler om vinteren, kan kulden være hård ved hænderne og ansigtet. Derfor er det en god ide at bruge vanter, hue og tørklæde, så snart det bliver koldt i vejret.

Tøj og tekstil

Uldent tøj kan kradse på huden og give kløe. Bomuldstøj er ofte det mest behagelige at have ind mod huden. Vaskemærker, syninger og kanter kan også genere den følsomme hud, og derfor kan undertøj eventuelt vendes på vrangen.

Sport

Når du dyrker sport og kommer til at svede, kan huden begynde at klø. Sørg for ekstra tøj så der er mulighed for at skifte, hvis tøjet bliver vådt og huden begynder at klø.

Svømmehal

Nogle personer oplever at en tur i svømmehallen har en gavnlig effekt på eksemet, da klorvandet renser huden for bakterier. Andre oplever at klorvand udtørrer huden. Du kan forebygge udtørring af huden ved at smøre huden med fed fugtighedscreme efter brudebadet, men inden svømmetøjet kommer på. Så irriterer det ikke huden i lige så høj grad. Husk også fugtighedscreme igen efter svømning, når klorvandet er skyllet af.

Otte gode råd mod kløe

1. Undgå evt. uld og andre materialer, hvis du oplever, at det kradser.

2. Fjern vaskemærker i tøjet. Vend eventuelt undertøj på vrangen, så syningerne ikke generer.

3. Stryg tøjet på bagsiden. Det lægger tøjfibrene ned og giver huden mindre kløestimuli.

4. Smør huden med kold creme. Sæt fx en creme i køleskabet.

5. Brug flere lag tyndt tøj, som kan tages af og på efter behov.

6. Hold soveværelset køligt.

7. Brug kolde omslag. Rul fx en dåsesodavand på huden, eller læg kolde sten på huden.

8. Læg strategier for afledning, når kløen er værst.

Sol og strand

Saltvand kan svie, og huden kan blive solskoldet. Men langt de fleste får det faktisk bedre med deres eksem om sommeren.

Mad

Når man spiser, fx appelsin eller tomat, kan huden omkring munden blive rød og begynde at klø, da syren irriterer huden. Andre fødevarer og krydderier, som kanel, kan også genere, og det kan være en fordel at smøre med fed creme rundt om munden før måltider, og vaske igen umiddelbart efter måltidet.

Lange negle

Klø og krads med lange, flossede negle, skader huden mere end med korte negle, og der kommer lettere infektion i huden. Sørg for at neglene er korte og glatte og rene.

Fester og alkohol

Hvis du går til fest, hvor du kommer sent i seng, får for lidt søvn, og eventuelt også har drukket alkohol, kan du godt opleve at dit eksem blusser op efterfølgende. Der skal selvfølgelig være plads til at feste, selvom man har eksem, men du kan være opmærksom på, om der er tidspunkter, hvor det er meget uhensigtsmæssigt, at dit eksem blusser op. Så er det måske den fest, hvor du går lidt tidligere hjem, sparer lidt på alkoholen, og er særlig omhyggelig med behandling af din hud.

Den dårlige samvittighed som forælder

Ofte leder forældre til børn med eksem efter en årsag til barnets sygdom. Måske stiller du dig selv spørgsmål som:

 • Gjorde jeg noget forkert i graviditeten?
 • Er der noget galt med det sted, vi bor?
 • Er det fordi, jeg ikke kunne amme mit barn?

Det er sygdommens natur at svinge mellem perioder med eksem og eksemfrie perioder. Selvom du passer den daglige behandling nøje, kan dit barn alligevel have tør hud og perioder med eksem.

Brug ikke din tid på at lede efter en årsag og have dårlig samvittighed. Alle børn kan få eksem.

Brug hellere energien på at passe dit barns hud og lær sygdommen at kende. Så kan du med ro i sindet sige, at du har gjort, hvad du kunne.

Drillerier blandt børn

Nogle børn med eksem oplever drillerier fra kammerater og andre jævnaldrende.

Det kan også være, at du er bekymret for, at dit barn bliver drillet på grund af eksemet. Tag det alvorligt, og giv dit barn så megen viden om sin sygdom, at det kan give svar på tiltale.

Det er ofte bedst at være åben og oplyse om sygdommen til andre børn og voksne, da de ellers fejlagtigt kan tro, at eksem smitter.

Ud at rejse med eksem

Når du skal ud at rejse, er det en god idé at medbringe en forsyning af de cremer, som du plejer at bruge i hverdagen. Inden du rejser, kan du aftale med din læge, hvad du skal bruge, hvis eksemet blusser op på rejsen.

Uddannelse og job med eksem

Når du har eller har haft børneeksem, har du en større risiko for at udvikle irritativt kontakteksem på hænderne. Derfor skal du gøre dig nogle overvejelser inden du vælger uddannelse og job.

Det er ærgerligt at skulle afbryde en uddannelse eller forlade et godt job, fordi du ikke kan tåle det. For eksempel kan erhverv, hvor du ofte vasker hænder eller har kontakt med stoffer, der irriterer huden, give dig problemer i form af kontakteksem på hænderne.

Læs vores folder omkring erhvervsvalg når du har astma, høfeber eller eksem:

Medlemskab for dig med børneeksem

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med børneeksem har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem for kun kr. 225,- om året