Mærkning af fødevarer - 'Kan indeholde spor af..'
I Danmark har 1-2 procent af alle voksne danskere fødevareallergi, mens 5-7 procent af alle børn får fødevareallergi. Mange børn vokser heldigvis fra fødevareallergien.
Som fødevareallergiker er det eneste, man kan gøre for at undgå symptomer, at undgå de fødevarer, som man er allergisk overfor. Nogle personer med fødevareallergi har så lav en tærskel, at de er i risiko for at udvikle anafylaksi, som er potentielt dødelig, hvis de indtager mikroskopiske mængder af den pågældende fødevare.
Derfor er det afgørende for personer med fødevareallergi at vide, om en fødevare indeholder selv små mængder af den allergene fødevare, som de er allergisk overfor.
Der er i dag en obligatorisk mærkning af 14 allergene fødevarer, som tydeligt skal fremgå af ingredienslisten, hvis de indgår som ingrediens i en fødevare (altså er tilsat med vilje) – for eksempel ved at være markeret med fed eller kursivskrift.
Der er også en frivillig mærkning, når en fødevare 'Kan indeholde spor af..’ allergener. Mærkningen angiver, at der kan være risiko for små mængder af allergener i en fødevare, som ikke er tilsat som ingrediens med vilje, men som er til stede i produktet på grund af kontaminering. Hvis producenten anvender 'Kan indeholde spor af..’ mærkning, skal allergenet stå så præcist som muligt. For eksempel er det ikke nok at skrive ’Kan indeholde spor af nødder’. Det skal fremgå hvilke nødder. Her er dog ikke krav om, at allergenet skal fremhæves med fed skrift, kursiv eller lignende.
Frivillighed i mærkning af fødevarer skaber usikkerhed
´Kan indeholde spor af..´-mærkningen er frivillig, og der er ikke fastsat konkrete grænseværdier for allergene fødevarer, samt hvornår der er tale om spor af disse. Derfor kan forbrugeren have svært ved at vide:
- Om en producent har foretaget en risikovurdering og vurderet, at der ikke er en risiko – og derfor ikke mærker sine varer.
- Eller om producenten slet ikke har foretaget en risikovurdering, og der derfor kan være en risiko.
Mange med fødevareallergi oplever at udvikle en meget restriktiv indkøbsadfærd, og begrænser deres udvalg unødigt, fordi de ikke stoler på mærkningen af fødevarer. Andre bruger meget tid og ressourcer på at kontakte producenter for at skabe sikkerhed for de produkter, som de påtænker at købe. Igen fordi der er mistillid til mærkningsordningen.
Mange oplever, at visse produkter er mærket med ’Kan indeholde spor af..’ allergener, selvom dette vil være usandsynligt, og mistanken går på, at producenten ”helgarderer sig” for en sikkerheds skyld. Dette giver en unødig begrænsning i udvalget af fødevarer for de allergikere, som ikke tåler spor af den fødevare, som de er allergiske overfor.
VI hører også, at mange forbrugere ikke ved, at mærkningen er frivillig og derfor tror, at fravær af teksten ’Kan indeholde spor af..’ også betyder fravær af spor af allergener i produktet.
Vi arbejder for:
Obligatorisk mærkning af ”Kan indeholde spor af..”
Astma-Allergi Danmark arbejder for, at ’Kan indeholde spor af..’ mærkningen gøres obligatorisk. Det vil betyde, at producenten ikke stilles overfor at skulle vælge mærkningen til eller fra. Det skaber tryghed hos forbrugerne.
I ’Kan indeholde spor af..’ mærkningen skal allergenet fremhæves med fed eller kursiv skrift, eller anden tydeliggørelse, på lige fod med allergene ingredienser, som er tilsat som ingrediens. På den måde skal producenten ikke forholde sig til en differentiering i hvor og hvordan allergener fremgår af et produkt.
Konkrete grænseværdier
Astma-Allergi Danmark arbejder for, at der indføres en obligatorisk valid metode til risikovurdering af spor af allergener i fødevarer, så producenter enkelt og korrekt kan mærke fødevarer, og forbrugerne dermed kan være sikre på indhold af allergener. Dette omfatter både et valideret risikovurderingsredskab og konkrete grænseværdier, som producenter skal forholde sig til.