Nu er sæsonen for bynkepollen begyndt
Sæsonen for årets sidste pollenspreder, bynken, er skudt i gang. Bynken topper typisk i slutningen af juli frem til begyndelsen af august. Bynken foretrækker sol og let vind for at sprede sine pollen, men hvis sommeren står på regn, hjælper det med at skylle bynkens pollen ud af luften.
Foto: Shutterstock
Bynken blomstrer oftest tidligt om morgenen, og koncentrationen af pollen er derfor mest koncentreret tidligt på dagen. Hvis du har allergi over for bynkepollen, kan du altså med fordel vente med dine udendørsaktiviteter, til det er blevet eftermiddag eller aften, for årets sidste store pollensynder – bynken – blomstrer nu.
Derfor udsender Astma-Allergi Danmark fra i dag af Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling for bynke. Det skyldes, at vores pollentællere i den seneste tid har fundet et stigende antal bynkepollen i pollenfælderne – du kan se dagens pollental for bynke her, eller via appen Dagens Pollental.
Selvom mængden af bynkepollen sjældent er høj, og de ikke flyver langt fra planten som f.eks. birkepollen, der kan rejse flere tusinde kilometer, har lokal beplantning en stor indflydelse på den lokale pollenmængde.
Hvis du bor i nærheden af områder med vildt voksende græs, skal du måske være ekstra opmærksom. De fleste bynkepollen i Danmark stammer nemlig fra gråbynken, der er en udbredt ukrudtsplante som ofte ses i vejkanter, på byggepladser og i højtstående, blomstrende græs.
Områder med vildt voksende græs er derfor ikke kun dårlige for de mange med græsallergi og biodiversiteten, men også for dem med bynkeallergi. I Astma-Allergi Danmark kæmper vi netop for mere allergivenlig beplantning, og du kan være med til at gøre en forskel i dit lokalområde – det kan du læse mere om her.
Bynke-ambrosiens udbredelse kan betyde flere allergikere i fremtiden
I Danmark er det især gråbynke, der giver personer med allergi over for bynkepollen symptomer som løbende næse, nyseture og kløende øjne. Men i de kommende år kan vi ifølge lederen af Astma-Allergi Danmarks pollentælling, Mathilde Kloster, samtidig risikere til at se meget mere til bynkens slægtning, bynke-ambrosie, og det kan få antallet af pollenallergikere til at stige.
– De senere år er bynke-ambrosie blevet mere udbredt i Danmark. Hvis den spredes endnu mere i de kommende år og pollenniveauerne stiger, kan vi nok forvente, at antallet af pollenallergikere vil blive flere, siger Mathilde Kloster, som kommer med et godt råd:
– Hvis du finder bynke-ambrosie i haven eller andre steder, så ryk den op før den blomstrer og kom den i en sæk til forbrænding. Og husk at bruge handsker, da saften fra planten kan give allergiske reaktioner, siger Mathilde Kloster. Læs mere om bynke-ambrosie her.
Find hjælp på Pollenportalen
For at imødekomme de mange allergiramte danskere har Astma-Allergi Danmark også lanceret den digitale guide Pollenportalen. Her finder du gode råd til at klare dig gennem arbejdsdagen, lave havearbejde, være fysisk aktiv, tage på festival og meget andet, selvom du er plaget af allergi.
Du finder pollenportalen her.
Er du nysgerrig på at se, hvordan vi finder Dagens Pollental? Bliv klogere på vores pollentælling her.
Du kan også benytte dig af Astma-Allergi Danmarks andre services til at komme godt igennem pollensæsonen:
- Hent Dagens Pollental gratis i App Store eller på Google Play
- Få rådgivning på tlf. 43 43 42 99 alle hverdage.
- Modtag en daglig pollenmail med pollental og nyheder: Tilmeld dig pollenmailen her.