Nyheder

Et ”farvel og på gensyn” til ’Kunsten at leve med…’

Sammen med landets førende specialister har vi klædt næsten 1000 glade gæster på til at håndtere deres sygdom med nye indsigter og praktiske råd til hverdagen. Men vi har nu afholdt det sidste kursus i den velbesøgte kursusrække ’Kunsten at leve med…’.

Publiceret 11/02 2025

Ca. 3 min. læsning

Del artikel

Foto

Foto: Astma-Allergi Danmark

I halvandet år har vi afholdt kurser på kunstmuseerne ARos, Brandts og Gl. Strand for at hjælpe borgere med astma og allergi til at mestre deres sygdomme. Det er blevet til 21 foredrag om alt fra astma, allergi, indeklima og i det hele taget de udfordringer, der kan være i dagligdagen, når man lever med en kronisk sygdom.

I sidste uge rundede vi af med at stille skarpt på de psykiske udfordringer, der typisk bliver overset, når man lever med en kronisk sygdom.

”Det har været virkelig godt at komme her i aften,” siger Vibeke Rasmussen, der deltog i kurset og selv har en palette af udfordringer i sin egen dagligdag.

”Det er virkelig vigtigt, at man kan få den her hjælp, for det psykiske bliver glemt. Både for os, men også for vores pårørende”.

Vibeke Rasmussen fortæller, at hun aldrig er blevet tilbudt hjælp som denne aften, men hun håber bestemt, at der kommer lignende tilbud.

En vigtig håndskning

Kurset om de psykiske påvirkninger ”Kunsten at leve med kronisk sygdom” er det sidste i en række af kurser, som Astma -Allergi Danmark har afholdt med hjælp fra Sundhedsdonationer.

”Det er ikke underligt, at man oplever en psykisk påvirkning, når man har en kronisk sygdom,” sådan begyndte psykolog Lisbeth Stampe Førlich sit oplæg på Kunstmuseum Brandts i Odense.

”Det påvirker mange dele af livet, når man oplever at have et nedsat ressourceniveau. For hvis man ikke har de kræfter, man tidligere havde, så er der en ubalance,” siger hun.

Deltagerne kan tydeligt genkende denne oplevelse, for der bliver nikket af flere, og en af dem rækker blandt andet hånden op for at byde ind:

”Jeg tænker ofte, at hvis jeg stopper nu, går der mange dage før, at jeg kan igen. Det gør det virkelig svært at stoppe.”

Faktisk er Lisbeth Stampe Førlichs pointe lige præcis, at det er en kunst at finde en balance i livet med sin kronisk sygdom.

Det er en proces med at prøve sig frem for at finde balancen mellem at bruge al sin energi og undgå at blive slået helt ud. Måske kan det forebygges ved at fokusere på pauser og restitution.”

På gensyn

Det er ikke kun oplægsholderen, der deler viden. I pausen bliver der serveret små retter, og undervejs deler flere af deltagerne erfaringer med hinanden om deres liv og forløb. Bagerst står Astma-Allergi Danmarks rådgivere til rådighed til dem, der har brug for en snak. Sådan har det været til alle arrangementerne.

”Vi arbejder naturligvis på at tilbyde flere kurser i fremtiden, da vi klart kan mærke, at der er et behov. Vi er overvældede over den begejstring, som deltagerne har vist for disse oplæg, og det gad vi selvfølgelig godt kunne tilbyde,” lyder det fra Mette Bruun Kolbye, der er Rådgivnings- og Projektchef i Astma-Allergi Danmark:

”Vi vil gerne takke alle, der har gjort det muligt. Både Sygeforsikringen’ danmark’, oplægsholderne og selvfølgelig alle dem, der har deltaget.”


Lisbeth Stampe Førlich’s leveregler

Usunde leveregler:
Er stive og altomfattende – der er ikke plads til undtagelser
Har man accepteret uden at sætte spørgsmålstegn ved dem
Er ofte urealistiske
Begrænser dit liv – overser dine behov og følelser

Sunde leveregler:
Er fleksible – der er plads til undtagelser
Du ’ejer’ dem – du har undersøgt og testet dem
Er realistiske – baseret på virkelige konsekvenser
Beriger dit liv – anerkender dine behov og følelser