Nyheder

Lovgivningen halter: Du bør have ret til at vide, om der er parfume i dit produkt

Produkter kan sagtens indeholde parfume, selvom det ikke står i deklarationen. Hvis du vil være sikker på at undgå parfume i dine produkter, så køb et produkt, der bærer allergimærket Asthma Allergy Nordic.

Publiceret 08/11 2024

Ca. 5 min. læsning

Del artikel


Foto: Shutterstock

Du står i Matas og kigger på en shampoo. Du vender shampooen om og kigger på deklarationen. Der står hverken ”parfum” eller ”aroma”. Det må betyde, at der ikke er parfume i pro­duktet, ikke? Sådan forholder det sig desværre ikke. Der kan nemlig sagtens være parfume i et produkt, selvom det ikke står deklareret.

Producenterne skal nemlig kun angi­ve ordet ”parfum” eller ”aroma” i dekla­rationen på hudpleje- og kosmetikpro­dukter, hvis den duftende ingrediens er tilsat for at tilføre produktet duft. Hvis parfumen er tilsat af en anden årsag, for eksempel som konserveringsmiddel eller som en del af en naturlig ingredi­ens, er det ikke et krav, at producenter­ne skriver hverken ”parfum” eller ”aro­ma” i deklarationen.

Den bedste måde at sikre dig, at du køber et produkt uden parfume, er at vælge et produkt, der bærer allergi­mærket Asthma Allergy Nordic. På den måde undgår du parfume, uanset hvil­ken rolle parfumen spiller i produktet. Astma-Allergi Danmark tillader nemlig aldrig parfume.

Astma-Allergi Danmark mener, at al­le bør have adgang til information om, hvorvidt et produkt indeholder parfu­me eller ej. Ingen skal være i tvivl om, hvad de køber, uanset hvorfor parfu­mestoffet er i produktet. Gennemsig­tighed er en nødvendighed for at sikre, at vi alle sammen kan træffe informe­rede valg.

Enhedslisten: Lovgivningen er ikke god nok

Medlem af Folketinget Victoria Velá­squez (EL) mener ikke, at lovgivningen på området er god nok. Hun så gerne, at man altid kunne se, om der var par­fume i et produkt eller ej. Derfor spurgte hun miljøminister og minister for ligestilling Magnus Heunicke (S) om problematikken tidligere i år.

Victoria Velásquez stillede spørgsmå­let til ministeren efter at have været i tæt dialog med Astma-Allergi Dan­mark om problemstillingen.

Hun spurgte, om miljøministeren vil tage initiativ til, at det bliver lovplig­tigt for producenter af hudpleje- og kosmetikprodukter at deklarere parfu­mestoffer med ordet ”parfum” eller ”aroma”, uanset hvad baggrunden er for, at de er tilsat i et produkt.

– Jeg stillede spørgsmålet, fordi når folk handler, så kan der være meget andet, der fylder. Det er et stort an­svar at lægge på den enkelte, at de skal kunne gennemskue, om der er parfume i et produkt eller ej. Især når du ikke engang kan se det på de­klarationen. Der er i dag flere og fle­re mennesker, der er opmærksomme på, hvad produkter indeholder, så det skal bare være klart, hvad et produkt indeholder. Den eneste mulighed for at være sikker på, at man køber par­fumefrit i dag, er jo at kigge efter allergimærket Asthma Allergy Nordic, fortæller Velásquez.

 


Foto: Astma-Allergi Danmark

Vidste du, at...

...alle duftstoffer – også fra naturlige kilder såsom æteriske olier eller blomster og planter – kan give allergi? Faktisk er den hyppigste årsag til parfumeallergi naturlige ekstrakter. Man kan godt være allergisk over for nogle parfumestoffer og ikke andre. Man regner med, at mindst fem procent af befolkningen har parfumeallergi.

Kilde: Videncenter for Allergi 

Hvorfor går vi ikke forrest?

Miljø- og ligestillingsminister Magnus Heunicke svarede Victoria Velásquez, at reglerne for kosmetiske produkter er totalharmoniserede i EU. Ændringer i lovgivningen på området sker derfor kun på EU-plan. Men han understrege­de, at man fra dansk side mener, at kosmetiske produkter, der indeholder parfumestoffer, bør mærkes med ordet ”parfum” eller ”aroma”, uagtet med hvil­ken hensigt stoffet er tilsat det kosme­tiske produkt. Den forklaring har Velá­squez det lidt blandet omkring.

– Altså, jeg vil sige, at hvis jeg tager den positive kasket på, så er der jo en dør, der bliver holdt åben her. Og så er det vig­tigt, at vi arbejder i EU, så vi får ændret reglerne i mange lande. Men vi ved alle sammen godt, at når man forsøger at æn­dre noget i EU, så tager det rigtigt lang tid, forklarer Velásquez og fortsætter:

– Så hvorfor går vi ikke forrest? Det danske økologimærke stiller strengere krav, end det europæiske økologimær­ke gør. Vi kunne gøre det samme her. Vi er nødt til at arbejde i begge spor. Jeg bliver ærgerlig, når jeg læser det her svar, fordi det europæiske arbejde ikke må blive en sovepude eller brem­seklods. Det burde ikke være en und­skyldning for ikke at gøre noget her­hjemme. Det, som vi kan bruge svaret fra Miljø- og ligestillingsminister til nu, er, at vi kan tage det med til relevante forhandlinger og bruge det som en løf­testang. Men jeg synes også godt, at man kan se det som en opfordring til samfundet og erhvervsdrivende om at skrive det på, hvis de tilsætter parfumestoffer.

Hvad er parfume allergi?

For nogle vil parfume udløse en parfumeallergi, som giver udslæt, rødme, hævelser eller sår. Andre vil ikke blive påvirket af produkter med parfume i. Udfordringen er, at vi ikke på forhånd ved, hvem der ender med at få parfumeallergi. Det ved vi først, når det er for sent. Og hvis du først har parfumeallergi, så er det for livet.

Bliv en del af fællesskabet

Meld dig ind i Astma-Allergi Danmark