Sæsonen for svampesporer er nu skudt i gang
Astma-Allergi Danmark har nu målt årets første stigning i svampesporer. Det varme og fugtige vejr giver gode vækstbetingelser for svampene og fortsætter sommeren uden tørke, kan vi forvente et højt niveau af sporer i luften.
Foto: Shutterstock
Mens græspollensæsonen raser, dukker endnu en uønsket gæst op i luften omkring os, nemlig svampesporerne.
Efter en kold og våd start på sommeren begynder Astma-Allergi Danmarks pollentællere så småt at se en stigning i skimmelsvampesporerene Alternaria og Cladosporium. Sæsonen starter med Alternaria på omkring moderat niveau og Cladosporium på et lavt.
Det betyder, at sæsonen for svampesporer nu er gået i gang, og derfor kan du fra i dag af og frem til midten af efteråret modtage og tjekke dagens svampesporeniveau i app’en i Dagens Pollental og på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.
Det er endnu for tidligt at spå om, hvordan sæsonen udvikler sig.
”Hvis den danske sommer forløber som vanligt – med byer og solskin – kan vi forvente høje niveauer af svampesporene, for de trives bedst i varmt og fugtigt vejr”, siger Sidsel Damsbo Andersen, der er leder af pollenregistrering:
”Hvis sommeren til gengæld bliver tør som 2023, vil sæsonen formodentlig blive forholdsvis mild.”
Svampesporerne kommer tidligere
Sæsonerne for alle pollentyper er blevet længere og mere intense. Det samme gør sig gældende for svampesporerne, der også er påvirket af forandringer i vores klima. Gennemsnitligt topper mængden af Alternaria 10 dage tidligere og Claudosporium 8 dage tidligere.
Et nyt forskningsprojekt peger også på en anden mulig forklaring på øgede mængder af pollensporer i luften. Det kan nemlig også skyldes de stadigt større mængder af fritvoksende græsarealer i Danmark. Det fritvoksende græs giver gode vækstbetingelser for svampe, der dermed frigiver svampesporer.
Få hjælp til at komme gennem de næste måneder
Hent appen Dagens Pollental her
Din høfeber kan også være astma
Har du symptomer på pollenallergi, også kaldet for høfeber, er det vigtigt, at du sørger for at få den korrekte udredning for de symptomer, du oplever, så du kan blive behandlet effektivt.
Symptomerne er typisk løbende næse, træthed og røde øjne. Men har du også hoste og vejrtrækningsbesvær, er der en vis sandsynlighed for, at du samtidig med høfeberen også er plaget af ubehandlet astma
Cirka 30 procent af alle med høfeber har astma, og hele 70 procent af alle med astma har også høfeber, og de to sygdomme er altså tæt forbundet. Nogle læger mener endda, at ligheden mellem de to er så stor, at de er udtryk for den samme underliggende sygdom. Men behandlingen er ikke nødvendigvis den samme.
Derfor er det vigtigt, at du holder øje med symptomer som hoste og vejrtrækningsbesvær, som kan indikere, at du har astma.
Læs mere her: Høfeber eller astma – få styr på symptomerne
Få hjælp af vores rådgivning og på Pollenportalen
Hvis du har spørgsmål om pollensæsonen eller dine symptomer, kan du altid kontakte Astma-Allergi Danmarks Rådgivning. Ring 43 43 42 99 alle hverdage.
Hvis du har brug for gode råd, kan du også besøge Pollenportalen, Astma-Allergi Danmarks online-guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.
Pollenportalen
Stor guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.
Medlemskab for dig med pollenallergi
I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med pollenallergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.
Vi er din medlemsforening: Meld dig ind i dag