Viden om Har jeg pollenallergi?

Hvad er (pollen)allergi?

Udover at være en tilbagevende pestilens, der år efter år stikker sit grimme fjæs frem, lige når vejret bliver godt, hvad er pollenallergi så egentlig? Få en hurtig lektion i allergi, pollen og alt det midt i mellem lige her.

Pollenallergi kan give dig symptomer som røde, hævede øjne, en stoppet eller løbende næse, kløe og et tungt hoved. For nogle kommer allergien også til udtryk i astmasymptomer som vejrtrækningsbesvær, hoste og trykken for brystet.

Symptomerne kommer bedst som varmen stiger, og foråret blomstrer. Og for nogle varer de helt til midt-september. Pollenallergi rammer høj som lav og er i bedste fald irriterende – i værste fald invaliderende.

Læs vores gode råd til bekæmpe allergisymptomer i hverdagen her

Du var måske allerede klar over alt det ovenstående i forvejen. Men har du styr på, hvorfor du overhovedet får allergi? Og hvad pollen egentlig er for en størrelse? Det tager vi et kig på i denne artikel. Ligesom vi kigger på, hvorfor (pollen)allergi kan virke som lidt af et medicinsk mysterium. Tænk over det:

Din krop går i totalt alarmberedskab over noget så ufarligt som blomsterstøv. Sygdommen opstår tilsyneladende ud af det blå. Og selvom vi gør den ene landvinding efter den anden inden for lægevidenskaben, kommer der stadig flere og flere allergikere.

Hvad er det lige, der foregår?

Det vender vi tilbage til om et øjeblik. Men først skal vi have på plads, hvad vi egentlig snakker om, når vi snakker om pollenallergi. For den sygdom og de symptomer, vi beskrev først i indledningen, har du måske også hørt omtalt som høfeber. Det kan endda være, at du kalder dine egne symptomer for høfeber, hvis du har pollenallergi. Hvilket du er i din gode ret til at gøre. For det er sådan set korrekt. Men pollenallergi er faktisk – også – korrekt.

Forvirret? Så læs med her:

Hedder det pollenallergi eller høfeber?

Høfeber og pollenallergi er ikke det samme. Men det er meget tæt på. Lidt firkantet sat op kan man sige, at allergien slumrer i dit system hele tiden. Og når den så kommer ”ud” i form af symptomer i pollensæsonen, kalder vi symptomerne for høfeber. Derfor bruges begreberne af mange synonymt med hinanden.

For at gøre forvirringen total kalder man også symptomerne fra øjne og næse ved allergi over for husstøvmider og skimmelsvampesporer for høfeber. Hverken husstøvmider eller skimmelsvampesporer har dog immervæk meget med tørret græs at gøre. Så vi burde måske gøre, som de gør i fagkredse, og i stedet referere til høfeber som allergisk snue og allergisk rhinitis. Eller den helt dyre: Allergisk rhinokonjunktivitis.

Hvad sker der i kroppen, når allergien rammer

Allergi kan betragtes som immunsystemets overreaktion på ting, der normalt ikke skader os.

Immunsystem fremmeste opgave er at forsvare kroppen mod angreb fra virus, bakterier og parasitter. Det skal helst ikke reagere på de ting, vi møder omkring os, der ikke er farlige eller sygdomsfremkaldende – som for eksempel dyr, pollen eller husstøvmider.

Når immunsystemet altså en gang imellem er gået galt i byen, får vi allergi. Og så kan vi få symptomer som kløe, tilstoppet eller løbende næse, nys og røde øjne, når vi møder helt almindelige hverdagsting som pollen.

Hvor i processen det helt præcist ”går galt” for kroppens vagtværn, immunsystemet, kan du læse mere om på denne side eller se i explainer-videoen fra DR herunder. I videoen bliver der også – trods titlen – givet et par bud på spørgsmålet til én million kroner: Hvorfor får vi allergi.

 

Pollenportalen

Stor guide til dig, der har pollenallergi. Her finder du gode råd til behandling, samt tips og tricks til at bevare et aktivt ude- og arbejdsliv i pollensæsonen.

Besøg Pollenportalen

Hvad er så pollen?

Pollen er latin, og betyder fint støv. Og så er det plantens sædceller.

De mest allergifremkaldende pollen i Danmark kommer fra el, hassel, elm, birk, græs og bynke. Fælles for de nævnte planter er, at de danner store mængder pollen, der spredes med vinden.

Pollenkorn er så små, at du ikke kan se dem med det blotte øje, medmindre der er mange pollen samlet på et sted. Du har måske set store gule plamager af pollen på bilruder eller cykelsadler. Størrelsen på pollenkorn varierer fra få mikrometer til over 200 mikrometer. Til sammenligning er et hår næsten dobbelt så tykt som det største pollen og fire til fem gange tykkere end de mindste pollen.

De forskellige typer pollen har forskellige overfladestrukturer og former. Det gør, at Astma-Allergi Danmarks pollentællere kan kende dem fra hinanden og bestemme, hvilken plante pollenkornet kommer fra, når de tæller pollen.

”Tæller pollen??? Sidder de rent fysisk og tæller pollen?” Tænker du måske.

Og ja, det gør de faktisk. Se, hvordan de gør det i videoen.

Høfeber OG astma?

Som nævnt kan pollenallergi også give astmasymptomer. Det sker, fordi der er en sammenhæng mellem høfebersymptomer og astmasymptomer, som gør, at de to sygdomstilstande kan påvirke hinanden frem og tilbage – eller op og ned for at være mere præcis. Mellem de øvre og de nedre luftveje.

Faktisk har hele 30 procent af alle med høfeber også astma, og 70 procent af alle med astma har også høfeber.

Sammenhængen mellem høfeber og astma, samt hvorfor nogle læger mener, at ligheden er så stor, at de to tilstande er udtryk for samme sygdom, kan du læse mere om i denne artikel.

Pollenportalen – din guide til at komme godt gennem sæsonen

Nu, hvor du kender din ”fjende”, er du klar til at gå i krig. Eller lære at leve i fred og fordragelighed med fjenden. I begge tilfælde finder du her på Pollenportalen masser af gode råd, tips og vejledninger til, hvordan du bedst klarer dig gennem pollensæsonen.

Læs blandt andet vores artikel med 7 tips til en allergifri arbejdsdag, vores artikel om den pollenfri have – til hverdag og fest – og vores guide til, hvordan du tøjler allergien på sommerens festivaler.

Husk desuden at hente vores app, Dagens Pollental, hvor du kan holde dig opdateret på det daglige pollental i din del af landet, samt få en pollenprognose for de kommende døgn. Vi har også en spritny pollenkalender på gaden, hvor du kan få et overblik over de forskellige pollentypers sæson. Og så kan du selvfølgelig altid kontakte vores rådgivning, hvis du har spørgsmål til astma, allergi eller eksem.