Viden om Indeklima

Fugt og skimmelsvampe

Fugt kan komme fra de aktiviteter, vi foretager os inde, eller som følge af vandskader, mislighold eller kuldebroer i bygningen.

Skimmelsvamp

Tegn på for høj luftfugtighed kan for eksempel være kondens på den indvendige side af termoruder eller andre tolags-ruder, at skuffer og døre binder, afskallet maling og tapet løsner sig, eller fugtskjolder i loft eller på vægge.

Fugt i en bygning giver gode betingelser for, at der kan vokse skimmelsvampe. Også husstøvmider trives i et fugtigt miljø, og fugt bidrager dermed til et dårligt indeklima.

Møder du skjolder eller misfarvninger på vægge eller murværk og en jordslået eller muggen lugt, er der en risiko for, at det skyldes skimmelsvampe. Skimmelsvampe har brug for fugt og indendørs vokser de for eksempel bag gipsplader, tapet og billeder, på bundlister i vinduer og terrassedøre og i kældre og andre steder med høj luftfugtighed pga. lav luftudskiftning. Ved mangelfuld isolering af ydervægge kan der dannes kuldebroer, med kondens og skimmelsvampe til følge. Også i brusekabinens fuger kan der være skimmelsvampe, hvis du ikke tørrer op efter bad. I nogle tilfælde kan man ikke se skimmelsvampene, fordi de kan være skjult i for eksempel bygningskonstruktionen. Det kan fx ske hvis bygningen er misvedligeholdt eller har skader.

Skimmelsvampe kan også vokse i jorden på potteplanter, i frugtskålen, på julegranen og på brænde. Her er der ofte tale om de udendørs skimmelsvampesporer. Når der er skimmelsvampesporer i luften udendørs, vil sporerne komme ind i boligen udefra, for eksempel når du lufter ud. Du tager også sporerne med ind på sko, tøj, i håret og i pelsen på dyr.

Skimmelsvampe i boligen kan give symptomer

Skimmelsvampene afgiver forskellige giftstoffer, som blandt andet indeholder allergifremkaldende sporer (allergener), som kan give både astma- og høfebersymptomer. Ud over at sprede deres sporer afgiver skimmelsvampe også let fordampelige organiske stoffer, som kan give symptomer. Der er derfor ikke altid tale om allergi, men man kan godt få symptomer alligevel. Symptomerne kan være astmasymptomer, irriterede slimhinder i øjne og næse, koncentrationsbesvær, hovedpine og træthed.

Her kan man læse mere om, hvad Sundhedsstyrelsen skriver, om ophold i bygninger med fugt og skimmelsvamp.

Hold en passende luftfugtighed

Det er vigtigt at sørge for at holde en passende luftfugtighed derhjemme. Med en relativ luftfugtighed mellem 35-60 procent har de fleste det godt.  

Er luftfugtigheden mindre end 45 procent om vinteren, mindsker du livsbetingelserne for husstøvmider og dermed mængden af dem. Om sommeren har vi naturligt en høj luftfugtighed i Danmark, og det er derfor svært at nedbringe luftfugtigheden i boligen.

Forsøg at begrænse fugtgivende aktiviteter som for eksempel at tørre tøj indendørs, men brug i stedet for tumbleren eller tør det udendørs (dog ikke i pollensæsonen, hvis du har pollenallergi). Luft ud 3 gange dagligt med gennemtræk i 5-10 min. Luft ud efter madlavning, gulvvask og bad. Husk også at tænde emhætten i forbindelse med madlavning, så fugten bliver ledt væk.

Læs mere om udluftning her.

Det er også vigtigt at sørge for, at din bolig er godt vedligeholdt og uden skader. Hold derfor øje med din bolig og tag hånd om evt. skader så snart de opstår. Tjek fx facade, tag og tagrender jævnligt. Hold boligens luftfugtighed nede ved at sørge for at lufte ud og holde temperaturen ens i alle rum – gerne over 20 grader. Hvis du gerne vil sove i et køligt soveværelse, kan du varme soveværelset op om dagen og lufte ud og skrue ned for varmen, før du går i seng.

Der kan også vokse udendørs skimmelsvampe på brænde, juletræer og på pyntegrønt. Derfor kan du overveje at undlade at bruge brændekurven, der står ved brændeovnen, og kun tage det brænde indendørs, som du skal bruge her og nu. Ved juletid kan du overveje at udskifte træet med et af plast, hvis du er generet af symptomer.

Læs mere om skimmelsvampesporer indendørs her.

Lyt til vores podcast om indeklima: