Støv og partikler
Støv kan indeholde mange forskellige elementer, for eksempel bakterier, kemikalier, partikler fra tobaksrøg, svampesporer, pollen og afføring fra husstøvmider. Derfor kan støv være med til at forringe indeklimaet derhjemme.
Støv kan påvirke helbredet
Støv i luften kan genere følsomme slimhinder i øjne, næse og luftveje. Der er tale om en irritativ påvirkning, som kan forværre høfeber og astma. Desuden kan nogle af de stoffer, der findes i kemikalier bindes sig til støv, og det kan have en negativ indflydelse på helbredet.
Hold hjemmet rent
Rengøring mindsker mængden af støv, som kan indeholde virus, bakterier, kemiske stoffer og allergener fra skimmelsvampe, husstøvmider, pollen og dyr. Og det er en god idé jævnligt at gøre grundigt rent. Hold hjemmet rengøringsvenligt. Glatte overflader uden for meget nips er nemmere at rengøre end tæpper og tekstil.
Det er forskelligt, hvor hurtigt der bliver støvet i forskellige hjem. Derfor kan Astma-Allergi Danmark ikke opsætte nogen faste regler for, hvor ofte du skal gøre rent.
For mange er en grundig ugentlig rengøring fint, hvis du vil mindske mængden af støv og generende partikler i boligen. Bor I mange mennesker på lidt plads, skal der måske rengøres hyppigere, og omvendt hvis I er få mennesker på meget plads, kan intervallerne måske øges.
Du kan med fordel bruge en støvsuger med hepafilter eller tilsvarende filter, når du gør rent i hjemmet. Læs mere om valg af støvsuger her.
Vælg også allergivenlige rengøringsprodukter med Astma-Allergi Danmarks Allergimærke Asthma Allergy Nordic.
Partikler
Vi kan møde partikler, som er skadelige for vores helbred, både når vi opholder os udendørs og indendørs. De fleste partikler i boligen kommer fra madlavning, rygning, stearinlys, brændeovn og elektriske apparater. Der er også partikler som finder vej ind udefra og stammer fra trafik og afbrænding til opvarmning.
I hjemmet er madlavning og tændte stearinlys nogle af de største kilder til partikelforurening. Når vi tænder et stearinlys, kommer der flere sodpartikler, end der udledes på en stærkt trafikeret vej, og madlavning udsender fine partikler, som kan inhaleres dybt ned i luftvejene.
Ved rygning frigøres der 4000 kemiske stoffer fra en cigaret, når en person ryger. Og bliver cigaretten røget i et rum med andre, er det ikke kun rygeren, som udsættes for de mange stoffer. Røgen kommer ned i lungerne på alle, som derved bliver udsat for passiv rygning.
Partikler fra tobak i boligen truer sundheden
Stoffer fra tobaksrøg kan optages gennem huden og lungerne eller via fordøjelsen, hvis ting fra rummet tages i munden. Bl.a. derfor er børn særligt udsatte for tobaksforurening.
Det er dokumenteret, at selvom den synlige røg fra cigaretter er væk fra et lokale, er der rester fra røgen fx på vægge og møbler. Resterne består af partikler og giftstoffer, som lægger sig på overflader og i støv i de rum, hvor der har været røget.
Selv hvis du udsættes for små doser af tobaksforurenet luft, øger det altså din risiko for at blive syg. Den samme mængde røg i et rum gør større skade på børn end voksne, fordi børn ofte er mere aktive, kravler på gulv og møbler og tager ting i munden. Desuden har børn mindre kroppe end voksne, trækker vejret flere gange i minuttet end voksne, og det øger optagelsen af de skadelige stoffer.
Tobaksforurenet luft øger bl.a. risikoen for KOL, lungekræft, hjerte-kar-sygdomme, og forværrer symptomerne hos personer med overfølsomhedssygdomme og for, at børnene udvikler allergier og luftvejssygdomme – bl.a. astmatisk bronkitis og astma. Desuden gør det børnene mere følsomme over for virus og bakterier.
Små børn der udsættes for tobaksforurenet luft har oftere mellemørebetændelse, flere forkølelser, øget risiko for vuggedød og øget risiko for allergi og astma.
Husk at lufte ud
Undlad rygning inde. Minimer, eller undlad helt at bruge stearinlys og brændeovn. Brug emhætten, når du laver mad – og åbn et vindue.
Det er rigtig godt at lufte ud i fem til 10 minutter med gennemtræk mindst tre gange dagligt. Luft også ud efter aktiviteter, som giver damp og fugt, for eksempel madlavning, bad eller gulvvask. Begræns mados og lugt i boligen ved at holde dørene lukket til køkkenet, når du laver mad, så mados ikke spredes til boligen. Omvendt kan du i andre rum åbne dørene op og fordele luften, så koncentrationen af partikler, mados og eventuelle lugte bliver lavere.
Har du pollenallergi, bør du i pollensæsonen lufte ud tidligt om morgenen og sent om aftenen, hvor der oftest er færrest pollen i luften.
Tjek også, at udluftningskanaler i din bolig er rene og velfungerende.