Fisk
Allergi over for fisk varer ofte hele livet.
Symptomer på allergi over for fisk
Overfølsomhed over for fisk kan vise sig som opkastning og diarré, høfeber med symptomer fra øjne og næse, astma eller eksem. Oftest er der symptomer fra mere end et organsystem, men i nogle tilfælde er det eneste symptom et svært og vedvarende børneeksem.
Symptomerne kan komme umiddelbart efter, at man har spist noget med fisk i, men reaktionen kan også vise sig senere. Symptomerne kan også have andre årsager. Derfor er det vigtigt, at diagnosen stilles af en læge.
Allergi over for fisk skyldes oftest, at man reagerer på et protein i fiskekødet. Dette protein findes hos mange fisk, og de fleste mennesker med fiskeallergi har derfor allergi over for næsten alle slags fisk. Har du allergi over for tunfisk, er det dog muligt, at du kun reagerer på denne ene fiskeart.
Ved allergi over for fisk er det vigtigt at der holdes 100% diæt fri for fisk, da selv små mængder fiskeprotein vil kunne udløse symptomer.
Allergenerne i fisk er meget varmestabile. Det betyder, at du ikke kan koge eller stege allergenerne væk. Desuden får meget følsomme personer allergiske reaktioner, hvis de indånder dampen fra fiskekogning.
Allergi over for fisk er også et problem i fiskeindustrien, hvor den er årsag til kontakteksem og astmasymptomer.
Ved symptomer er det vigtigt at have en plan for lægen, der gør rede for hvilke symptomer der skal reageres på og hvordan.
Mærkning
Fisk er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.
Fisk kan være brugt som ingrediens i andre produkter. Derfor er det afgørende, at du læser varedeklarationer, hvis du skal undgå fisk. Du er nødt til at læse varedeklarationen hver gang, da producenterne kan ændre i sammensætningen af varen fra gang til gang.
Når fisk sælges i butikker, skal fiskeartens handelsnavn fremgå. Det gælder dog ikke for forarbejdet fisk.
Det skal være tydeligt, hvis ingrediensen kommer fra en af de 14 hyppigst allergifremkaldende ingredienser. Fisk hører under disse ingredienser.
Ingen regler uden undtagelser
Der findes allergene ingredienser, som den almindelige veloplyste forbruger må forventes at være bekendt med.
Fx vurderer Fødevarestyrelsen, at den almindelige veloplyste forbruger ved, at en laks er en fisk. Derfor er det tilstrækkeligt at anføre laks i ingredienslisten og ikke nødvendigt at anføre, at laks er en fisk i parentes. Ordet laks skal dog fremhæves visuelt i ingredienslisten.
Er der imidlertid tale om en ny/ikke almindelig kendt fisk, tilføjes fisk i parentes efter fiskens navn.
Når fisk sælges i butikker, skal fiskeartens handelsnavn fremgå. Reglerne omfatter ikke fiskekonserves og produkter, hvor fisk indgår som ingrediens.
Valg af mad ved allergi over for fisk
Pålæg
Nogle pålægstyper indeholder fisk, fx sardelpølse og leverpostej med ansjoser.
Krabbesalat kan indeholde surimi.
Surimi
Surimi er fiskekød fra fx torsk, som anvendes i fiskeprodukter med krabbesmag, fx crabsticks.
Middagsretter
Det varierer, hvilken type fisk der anvendes i fiskeboller.
Sovs og dressing
Oyster sauce og fish sauce fremstilles blandt andet af fisk og skaldyr, og bruges som krydderi i mange asiatiske retter.
Andet
Histamin
Histamin tilhører gruppen af biogene aminer, som kan findes naturligt i blandt andet fisk. Hvis fisken har været opbevaret for varmt, kan bakterier, som findes på fisken, danne så store mængder histamin at man får forgiftningssymptomer som kan ligne allergi.
Symptomerne kan være en brændende fornemmelse på tungen og læberne og i svælget samt rødmen i ansigtet, på halsen og brystet. Hvis man oplever det, skal man spytte maden ud og lade være med at spise resten.
Andre symptomer er hovedpine, kvalme, opkastning, mavesmerter, opsvulmede læber og nældefeber. I visse tilfælde ses også kløe og svimmelhed på grund af blodtryksfald, og ved svære forgiftninger kan der forekomme chok, smerter i lungerne og åndedrætsforstyrrelser.
I Danmark er der kun få tilfælde af histaminforgiftning om året.
Du kan læse mere om biogene aminer og histaminforgiftning hos Fødevarestyrelsen.