Nødder
Undgå at spise de nødder, du ikke kan tåle og vær opmærksom på nødder i tilberedt mad og bagværk, hvis du har nøddeallergi.
Symptomer på allergi over for nødder
Allergi over for nødder kan vise sig som opkastning og diarré, høfeber med symptomer fra øjne og næse, astma eller eksem. Oftest er der symptomer fra mere end et organsystem, men i nogle tilfælde er det eneste symptom et svært og vedvarende børneeksem.
Symptomerne kan komme umiddelbart efter, at man har spist noget med nødder i, men reaktionen kan også vise sig senere. Symptomerne kan også have andre årsager. Derfor er det vigtigt, at diagnosen stilles af en læge.
Ved allergi over for nødder er det vigtigt, at du undgår at spise de nødder, du ikke kan tåle.
At du reagerer på én slags nød, betyder ikke nødvendigvis, at du også reagerer på andre nødder. Ved allergi over for hasselnødder er det dog almindeligt også at reagere på andre trænødder som fx valnød.
De fleste, der oplever symptomer, når de spiser nødder, har pollenallergi. Ved pollenallergi kan der nemlig være fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i nødder.
Nogle tåler nødderne, når de er bagt, stegt eller kogt.
Ved symptomer er det vigtigt at have en plan for lægen der gør rede for hvilke symptomer der skal reageres på og hvordan.
Mærkning
Følgende nødder er omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer.
- Mandel
- Hasselnød
- Valnød
- Cashewnød
- Pekannød
- Paranød
- Pistacienød
- Queenslandnød (også kaldet macadamianød)
Dog er det ikke nødvendigt at deklarere nødder, der anvendes i destillater til spiritus, og mandler eller valnødder, der anvendes som aroma i spiritus. Det er ikke vurderet, om der er risiko for en allergisk reaktion i den forbindelse.
Du er nødt til at læse varedeklarationen hver gang, da producenterne kan ændre i sammensætningen af varen fra gang til gang.
Valg af mad ved allergi over for nødder, frø og kerner
Morgenmadsprodukter
Især mysli indeholder ofte nødder.
Brød
Brød kan være tilsat nødder.
Pålæg
Mortadella (italiensk pølse) kan indeholde pistacienødder. Der kan være brugt nødder som pynt på ost.
Middagsretter
Vær opmærksom på, at mange retter fra udenlandske køkkener indeholder nødder. Det gælder fx ofte afrikanske, kinesiske, indonesiske, mexicanske, thailandske og vietnamesiske retter. Også vegetarretter kan indeholde nødder.
Nødder bruges undertiden som drys på salater.
Kager, desserter, slik, chokolade og is
Nødder kan findes i chokolade, konfekt, slik, kager og desserter. Marcipan er fremstillet af mandler. Nougat er lavet af hasselnødder.
Nødder bruges ofte som pynt på is, kager og wienerbrød.
Makroner og makronfyld kan indeholde marcipan og dermed mandler.
Bland-selv-slik
Undgå at købe slik i løsvægt, da der er stor risiko for at der kan være spor af nødder i disse produkter.
Diverse
Tahini er lavet af sesamfrø og anvendes fx i hummus samt kager og kiks.
Pesto indeholder meget ofte forskellige slags nødder, især hasselnødder og cashewnødder.
Andre frø og kerner
Sesam er selvstændigt omfattet af reglerne om allergimærkning af fødevarer og skal derfor altid fremgå af varedeklarationen.
Pinjekerner har tidligere været årsag til, at flere har oplevet både metallisk bismag og forbigående tab af smagssansen efter at have spist kernerne.
Der er ikke tale om fødevareallergi. Man kalder fænomenet for ”pinjemund” og man mener, at denne smagsforstyrrelse kan relateres til visse pinjekernearter fra Kina (Pinus armandii og Pinus massoniana – også kendt som ”Chinese white pine” og Chinese red pine”), som er små og runde/trekantede.
Fødevarestyrelsen vurderer, at disse pinjekerner ikke er egnet til menneskeføde, og derfor ikke lovligt kan sælges som fødevarer.