Viden om Allergi

Naturgummi (Latex)

Naturgummi, også kaldet latex, indeholder allergifremkaldende proteinstoffer. Latex findes i forskellige forbrugerprodukter, fx gummihandsker og kondomer. De allergifremkaldende proteinstoffer (latexprotein) i latex stammer fra gummitræet. Under produktionen af naturgummi skylles overskydende latex ud, men noget bliver tilbage og kan give latexallergi.

Hvor findes latex?

Latex bruges i mange produkter, som du kan møde på arbejdet og i privatlivet. Latex bruges særligt indenfor det medicinske område, fx i engangshandsker.

Latex kan også findes i for eksempel:

  • Topmadrasser/madrasser
  • Balloner
  • Elastikker
  • Sutter/sutteflasker
  • Kondomer
  • Katetre

Allergi

De fleste tilfælde af latexallergi skyldes hyppig kontakt med latex, og derfor er det ofte ansatte i sundhedsvæsenet, der udvikler latexallergi.

Hos danskere generelt er latexallergi sjældent, og ses hos under 1 procent af befolkningen.

Blandt sundhedspersonale er der flere, der har latexallergi. Tallene svinger meget og ligger mellem 3-17 procent.

Latex kan give allergiske symptomer fra flere organer, og symptomerne opstår ofte straks efter man er udsat for latex.

Huden

Symptomerne i huden er hyppigst rødme, kløe og nælder på huden, fx under en latexhandske efter få minutter. En del mennesker med latexallergi udvikler imidlertid en mere kronisk nældefeberreaktion på hænderne, som man ikke kan skelne fra eksem, og uden at de har bemærket nogle af de karakteristiske straks reaktioner. Det er derfor vigtigt, at alle med eksem på hænderne, som anvender latexhandsker, bliver undersøgt for latexallergi hos en speciallæge.

For nogle handler håndeksem om allergi overfor gummikemikalier.

Øjne, næse og lunger

Latexpartikler kan være luftbårne, og forårsage høfebersymptomer i øjne og næse, samt vejtrækningsbesvær og hoste som tegn på astma.

Andre

Hvis man er meget allergisk overfor latex, kan man også udvikle diarre og allergisk shock.

Diagnose

Hvis du har mistanke om, at du har allergi over for latex, skal du henvende dig hos din læge. Du skal have foretaget en priktest og/eller en blodprøve. Prøverne kan sammen med dine symptomer afdække, om du har latexallergi.

Hvis du har latexallergi, skal du altid huske at oplyse din læge eller tandlæge om dette ved undersøgelse. Kontakt med latexprotein på dine slimhinder kan give særligt alvorlige reaktioner.

Hvis du har udviklet allergi overfor latex, skal du undgå latex i din hverdag, og vælge latexfri produkter.

Krydsallergi

Hvis du har latexallergi, kan du opleve at få symptomer, hvis du kommer i nærheden af stuebirk.

Personer med latexallergi kan få symptomer ved indtagelse af forskellige frugter og grøntsager, idet de indeholder proteinstoffer som ligner latexprotein. Det gælder for eksempel:

  • Banan
  • Avocado
  • Kiwi
  • Papaya
  • Figen
  • Kartofler
  • Tomater

Behandling

Har du allergi over for latex, er det vigtigt, at du ikke bliver udsat for latex. Latexallergi kan nemlig i sjældne tilfælde føre til allergisk shock.

Du skal både undgå hud- og slimhindekontakt med latex, det vil sige at du også skal  være opmærksom på de luftbårne partikler, der kan afgives fra latexprodukter, fx pudder fra latexhandsker eller støv fra en topmadras.

Det er også vigtigt at afdække om dine hudreaktioner kan skyldes allergi overfor de gummikemikalier, som eventuelt er tilsat det produkt som giver dig hudreaktioner. 

Allergi overfor gummikemikalier kan udredes med en lappetest.

Medlemskab for dig med allergi

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med allergi har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Bliv medlem nu