Ny rapport viser, at forbud mod gamle dieselbiler giver renere luft
Luften er blevet bedre efter krav om partikelfiltre på dieselbiler i storbyerne. Det møder begejstring i Astma-Allergi Danmark, der håber på at få udvidet indsatsen til gavn for landets 420.000 danskere med astma.
Foto: Shutterstock
Som flere måske har set, har DR i løbet af mandagen sat fokus på, at miljøzoner i Danmarks storbyer nedsætter udledningen af partikler markant.
Det vækker vores begejstring i Astma-Allergi Danmark. Vi har i mange år kæmpet for at nedbringe mængden af sundhedsskadelige partikler fra trafik, der hvor vi bor.
Det gør vi, fordi luftforureningen bidrager til forværring af astma og udviklingen af astma.
Derfor har vi også i løbet af mandagen udtalt os til flere medier om emnet.
”Man skal ikke blive syg af at trække vejret. Men det bliver rigtig mange danskere på grund af partikler og gasser i luften, der hvor de bor og færdes. Ligesom mange af vores medlemmer med astma,” siger kommunikationschef, Andreas Westergaard og tilføjer:
”Astma-Allergi Danmark arbejder for, at zonerne skal udvides, og at kommunerne bør gå et skridt videre og indføre nulemissionszoner, hvor hverken diesel- eller benzinbiler kan få lov at køre.”
Hvert år medfører luftforurening 4.200 for tidlige dødsfald i Danmark, ligesom luftforurening kan forårsage og forværre astma hos børn og voksne.
Astma-Allergi Danmark anbefaler desuden, at der bliver kigget på en reducering af mængden af partikler fra brændeovne samt ammoniakpartikler fra landbruget.
Hvis du har lyst til at videre mere, kan du lytte her i P1 Morgen.
Astma-Allergi Danmark arbejder for:
Mere viden og information
Forskningen bør styrkes på området, og myndighederne bør øge danskernes viden om, hvordan vi med enkle tiltag kan mindske luftforureningen.
Tilskud til skrotning
Til trods for en succesfuld skrotningsordning, hvor brændeovnsejere tidligere modtog tilskud for at skrotte gamle brændeovne, er der ikke blevet tilført flere midler til ordningen. Miljøministeriet bør sikre, at borgerne bruger tilskuddet til at anskaffe sig partikelfri opvarmning.
Kommunal udfasning af brændeovne
Kommunerne kan fra 2024 forbyde private brændeovne, der er produceret før 2008. Men selv de mest miljøvenlige brændeovne udleder store mængder partikelforurening. Derfor bør forbuddet omfatte alle brændeovne i tætbebyggede områder.
Sundhedszoner
Flere af landets større byer indfører nu nulemmissionszoner, hvor der som udgangspunkt ikke må køre biler med forbrændingsmotorer (benzin og diesel). Samme model kan med fordel tages i brug i forhold til at forbyde partikeludledningen fra brændeovne i tætbebyggede områder.
Bred, politisk taskforce
Forurening af luft behandles traditionelt som et miljøproblem. Det gør, at man overser de sundhedsmæssige konsekvenser af luftforureningen. Man bør etablere en tværministeriel taskforce, som skal sikre forskning og måling af udviklingen på området.